EME i MS aktivnosti
 
 
Rijeđe vrste radioamaterskih veza su EME i MS. Koriste se uglavnom za uspostavljanje dalekih veza, koje inače nije moguće ostvariti uobičajenim načinom komuniciranja. Ovom vještinom komuniciranja se uglavnom koriste iskusniji i spretniji radioamateri.  
   
  EME (Earth-Moon-Earth) je posebna vrsta radioamaterskih veza koje se prakticiraju na višim frekventnim radioamaterskim opsezima (UKV). Obzirom da radi karakteristika rasprostiranja radio valova na višim frekvencijama nije moguće na uobičajeni način uspostaviti radio vezu velike udaljenosti (međukontinentalne veze), radioamateri koriste mjesec kao prirodni reflektor za radio valove. Radio valovi se od mjesečeve površine odbijaju u raznim smjerovima i tako omogućuju komunikaciju između radioamatera i uspostavljanje dalekih veza.
   
  MS (Meteor Scatter) veze, su slično kao i EME, temeljene na refleksiji radio valova, sa razlikom što se u ovom slučaju radio valovi reflektiraju od ioniziranih tragova rojeva meteora koje meteori ostavljaju za sobom pri ulasku u zemljinu atmosferu. Za održavanje ovakvih vrsta komunikacija je potrebno iskustvo, znanje i prije svega sofisticirana radioamaterska oprema.
   

Na internetskoj mreži se mogu pronaći vrlo zanimljivi video zapisi snimljeni prilikom održavanja ovakvih neobičnih načina radioamaterskog komuniciranja.