ZARES - Sustavi radioamaterskih veza u kriznim situacijama

 

ZARES (Zagreb Amateur Radio Emergency Service) je interesna skupina radioamatera koja se bavi organizacijom veza i edukacijom operatora za slučajeve kada nastupe krizne situacije. ZARES vodi brigu o radioamaterskoj infrastrukturi koja se svakodnevno koristi u radioamaterske svrhe, a u slučaju potrebe daje se na upotrebu Gradskom uredu za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost ili Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje. U Zagrebu su radioamateri operatori sastavni dio Civilne zaštite.

Procjene za Grad Zagreb nam govore koje vrste prirodnih nesreća možemo očekivati u Zagrebu. Prema procjenama stručnjaka, realne opasnosti za Grad Zagreb postoje i one se mogu pojaviti u obliku potresa, poplava i drugih opasnosti. Razne opasnosti izazvane ljudskim pogreškama mogu nastati izvan RH, kao primjerice havarija na nuklearnoj elektrani u Krškom u Sloveniji. Takve situacije bi ostavile velike posljedice za Zagreb, pa tako imamo potrebu pripremati se za sve moguće nedaće koje mogu nastupiti.   

     
Zagrebački radioamaterski savez kroz grupu ZARES u suradnji sa Hrvatskim radioamaterskim savezom priprema niz mjera i edukacija koje će pomoći u datom trenutku. Gradi se komunikacijska struktura, educiraju se operatori, prikuplja se oprema, tiskaju se promotivni materijali itd. Pojedinci sudjeluju na važnima radionicama i konferencijama koje organizira Gradski ured za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost, te na taj način osiguravamo dobru informiranost postavljanja organizacije u sustavu Civilne zaštite. Do sada je tijekom provođenja takvih radionica usvojen plan komunikacija u slučaju nuklearne katastrofe, a ista shema komunikacija se može primjeniti u svakom ternutku, a svi raspoloživi dokumenti dostupni su preko izbornika na stranici Edukacije.   

Svi licencirani operatori, članovi naših klubova koji žele aktivno sudjelovati u radioamaterskim sustavima veza za krizne situacije mogu se javiti kancelariji Zagrebačkog radioamaterskog saveza na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i pridružiti se ovoj interesnoj grupi.