Kako postati radioamater ...

Radioamaterizmom se mogu baviti sve dobne skupine ljudi, bez razlika među spolovima. Jednom riječju,  dobrodošli su svi koji se pridržavaju radioamaterskog kodeksa ('HAM spirit').  AKtivnosti pojedinaca u radioamaterizmu možemo razlučiti na dvije osnovne skupine: radioamateri operatori i svi ostali koji u svom radu ne emitiraju emisije u 'eter'.

 

Radioamateri operatori

Osobe koje će u svom radu emitirati signale u 'eter' spadaju u kategoriju operatora i moraju položiti radioamaterski ispit. Za emitiranje signala u 'eter' (sukladno zakonu),  nužno je posjedovanje dozvole koju izdaje Hrvatska agencija za poštu i elektroničke telekomunikacije (HAKOM). Da bi bili udovoljeni svi kriteriji osobnog korištenja radio postaja i dobivanje dozvole za upotrebu radioamaterske postaje, potrebno je nakon položenog radioamaterskog ispita od Hrvatskog radioamaterskog saveza (HRS) zatražiti osobnu pozivnu oznaku. Pozivnu oznaku na prijedlog HRS-a odobrava HAKOM. Radioamaterski ispit se može položiti u Zagrebačkom radioamaterskom savez ili u nekom od radioklubova, odnosno tamo gdje se organizira. Polaganju ispita prethodi tečaj za radioamatere operatore, na kojem se osobe educiraju za tu vrstu aktivnosti. Plan rada početničkog tečaja za radioamatere operatore u organizaciji Zagrebačkog radioamaterskog saveza možete vidjeti ovdje. Oni koji polože ispit, dok ne dobiju svoju dozvolu za rad, smiju i mogu raditi iz radioklubova uporabom klubskih uređaja, koristeći pozivni znak kluba, uz uvijet da su učlanjeni u klub. 

 

SWL radioamateri, konstruktori i ostali

Učlanjenjem u neki radioklub započinju vaše radioamaterske aktivnosti.  Ukliko ne želite emeitirati signale, opcija SWL (Short Wave Listener) omogućuje vam slušanje radioamaterskih frekvencija, za što nije potrebno položiti radioamaterski ispit. Od Hrvatskog radioamaterskog sveza možete zatražiti SWL pozivnu oznaku i ravnopravno kao SWL radioamater sudjelovati u razmjeni QSL karata.  Osobe zainteresirane za ostale radioamaterske aktivnost (konstruktorstvo, ARG ili drugo) također ne moraju polagati operatorski ispit.