Radioklub Tehničar - 9A1CAH

Trg žrtava fašizma 14

10000 Zagreb

 
   

Godine 1961. utemeljen je Radio klub „Tehničar“ koji s dva prekida u radu djeluje i danas u novom ozračju.  Radio klub u svom članstvu okuplja djelatnike Ministarstva obrane Republike Hrvatske, umirovljene vojnike, dočasnike i časnike,  dragovoljce domovinskog rata, Hrvatske ratne vojne invalide, te ostale radioamatere iz građanstva. Osim doprinosa  razvoju tehničke kulture i humanizma, članovi kluba ukazuju i na nadnevke iz povijesnog razvoja nauka i tehnike u Hrvata i stvaranja neovisnosti Republike Hrvatske.  Jedna od povijesnih aktivnosti bila je 07. Kolovoza 1995. godine  kad su članovi kluba označili uspjeh hrvatske vojne akcije „Oluja“  ostvarivanjem prvih radioamaterskih radio veza iz slobodnog kraljevskog grada Knina pod posebnom pozivnom oznakom 9A95K.

 

Radio klub „Tehničar“ postiže vrlo dobre rezultate na radioamaterskim natjecanjima, a tima privlači što veći broj građana grada Zagreba da se aktivno uključe u rad kluba  i stručno osposobe za rad na radioamaterskim postajama.

 

Širenje tehničke kulture kod mladih danas je jedan od prioriteta tijela upravljanja radio kluba, tako da zajedno s Zagrebačkim radioamaterskim savezom gotovo svake godine održi dva specijalistička tečaja za radioamatere operatore „A i P“ razreda.

 

 

2008 godine na području Vukomeričkih gorica u Barbarićima Kravarskim i u Pustikama uredili su natjecateljsku lokaciju za sudjelovanje na VHF/UHF/ SHF natjecanjima, na kojima postiže zapažene rezultate.