D-STAR (Digital Smart Technologies for Amateur Radio)

Na zahtjev Hrvatskog radioamaterskog saveza, tijekom rujna 2016, je demontiran DSTAR repetitor 9A0DZG i vraćen Hrvatskom radioamaterskom savezu. 

Zagrebački radioamaterski savez je na Zagrebačkoj gori, u blizini Doma Crvenog križa pustio u rad D-STAR repetitor sa pozivnom oznakom 9A0DZG. Repetitor je prvenstveno montiran za pružanje podrške komunikacijskim sustavima u slučajevima kriznih situacija. Vlasnik repetitora je Hrvatski radioamaterski savez, a uređaj je nabavljen sredstvima Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Osim što repetitor može raditi kao lokalni D-STAR repetitor, umrežen je putem interneta i prisutan u svjetskim D-STAR mrežama. Ovaj repetitor ne radi u analognom modu.

D-STAR tehnologija omogućuje digitalizaciju glasovnog prijenosa temeljeno na FDMA i GMSK protokolima, te istovremeno korisnicima omogućuje i prijenos pisanih podataka. Općenito, radioamaterske D-STAR postaje su dostupne za VHF i UHF područja te omogućuju mrežno usmjeravanje i povezivanje u D-STAR ili drugim mrežama. Digitalizacija D-STAR protokola se temelji na AMBE kodeku, vlasništvu Digital Voice Systems, Inc.